понеділок, 13 жовтня 2014 р.

Поняття файлу.

Урок 7
Тема. Поняття файлу.
Мета. ознайомити yчнів iз поняттям  файл;   розвивати увагу, логічне мислення, пам'ять; закріпити знання про інформацію та інформаційні процеси;  розвивати навички роботи з мишею;  розвивати пам’ять і логічне мислення;   виховувати дисциплінованість, обережність.
Обладнання: комп’ютери,   Програма "Текстовий редактор"
Тип уроку: комбінований урок.

                                                                       Хід уроку


I.    Організаційний момент. Пригадаймо правила поведінки в комп'ютерному класі.
Спину тримай … (рівно).         Не працюй брудними і вологими  … (руками).         Не розпочинай роботу за компютером без … (дозволу вчителя).         Не вживати напої і їжу біля … (компютера).         Не заходити у компютерний клас без … (вчителя).         Не доторкатись руками до … (екрану компютера).

III.    Актуалізація опорних знань.

•    Які властивості має інформація? (Її можна передавати, зберігати).
•    Де можна зберігати інформацію?
•    В якому вигляді зберігають інформацію?

IV.    Вивчення нового матеріалу.

1.    Бесіда вчителя. Діти, що ви бачите на моніторі?
(Робочий стіл)

 - А що знаходиться на робочому столі?
(Файли і папки)

 - Правильно. Отже сьогодні на уроці ми будемо працювати з файлами. Навчимося їх створювати і перейменовувати.




 Вся інформація на дисках зберігається у файлах. File в перекладі з англійської – папка для збереження паперу. Текстовий документ, малюнок, пісня, мультфільм, програми, які записані на диск, — все це файли. Кожен файл має своє ім'я. Якщо файлів багато, то їx об'єднують в папки

Для того, щоб розрізняти документи (як i папки), їx іменують. Тобто кожен файл i папка отримують свої ім'я, як правило, ім'я файлу або папки тісно пов'язане зі змістом. Наприклад, якщо в документі йдеться про якусь тварину, то природне назвати файл назвою цієї тварини.

Файли i папки зберігають на дисках, кількість яких може бути piзнa в залежності від того, з яким типом дисків ми працюємо. Оскільки ми будемо до них звертатися, щоб відшукати або зберегти на них потрібний документ, то їх також необхідно якось назвати.

Якщо на Робочому столі відкрити піктограму "Мой комп'ютер", то можна побачити вci диски, які присутні на вашому комп'ютері. Для кожного типу диска навіть icнyє своя піктограма.

Скажіть, якими буквами позначені а) дисководи для гнучких магнітних дисків, б) вінчестери, в) лазерні дисководи?

Як ви здогадались?

                                     
V.  Робота з підручником
_Усвідомлення матеріалу ст. 35-39
-         Робота над алгоритмом створення файлу
VІ.    Робота за комп'ютером.

Відкрий текстовий редактор WordPad.

На диску D: в папці "3 клас" заготовлений текстовий файл "Урок 7.doc" (додаток1).

Завантажимо цей файл з диска до редактора.

Для цього підведи вказівник миші до кнопки Открыть у верхній частині вікна і клацни лівою кнопкою миші. Відкриється вікно Открыть. Підведи вказівник миші до кнопки рядочка Папка і клацни лівою кнопкою миші. Відкриється список дисків па твоєму комп'ютері.

Знайди диск D:, підведи вказівник миші і клацни лівою кнопкою. У вікні з'явиться список папок і файлів цього диска. Підведи вказівник миші до папки "3 клас" і двічі клацни лівою кнопкою. У вікні з'явиться список файлів цієї папки. Серед них знайди файл "Урок 7.doc". Підведи вказівник миші до імені цього файлу і двічі клацни лівою кнопкою. Текст з цього файлу завантажиться до редактора.

Прочитай цей текст і виконай завдання.

Релаксація. Вправи для очей.

В середньому темпі зробити 3-4 кругових pyxiв очима праворуч, а потім ліворуч. Послабивши м'язи очей, подивитись вдалечінь на рахунок 1-6. Повторити 1 -2 рази.

Вправи для рук.

Покласти руки, зігнуті в ліктях, на край столу. Кисті рук підняти вгору долонями одну до одної. На рахунок раз - кінчики пальців стиснути так, щоб вони торкнулися верхньої частини долоні; на рахунок два - випрямити пальці.
VIІ. Робота з зошитом
VІІІ. Практична робота на ПК
ІХ.    Закріплення знань учнів. Підсумок уроку.

•    Для чого призначені дисководи? Що таке файл?
•    Чи обов'язково файл повинен мати ім'я? Чому?















       

Немає коментарів:

Дописати коментар