пʼятниця, 10 січня 2014 р.

Інформаційно-методичний лист


Методистам районних (міських) методичних кабінетів, керівникам загальноосвітніх навчальних закладів
керівникам методоб’єднань,
учителям початкової школи

Про вивчення курсу
Сходинки до інформатики
у 2013/2014 н. р.

Відповідно до Державного стандарту початкової загальної освіти у 2013/2014 навчальному році другокласники розпочинають вивчати новий навчальний предмет «Сходинки до інформатики».

Цей предмет принципово відрізняється від інших, оскільки інформаційно-комуні­кацій­ні технології, які він вивчає, швидко змінюються. Викладання курсу потребує від педагога відповідної компетентності, проте переважна більшість вчителів початкової школи не має досвіду навчання учнів роботі з комп’ютером. Саме тому для реалізації завдань курсу, особливо на початковому етапі його впровадження, вкрай необхідна цілісна апробована система навчання.
Видавництво «Світич», яке протягом десяти років здійснювало методичну підтримку однойменного варіативного курсу, розробило таку систему викладання нового предмета і пропонує відповідне навчально-методичне забезпечення.
·         Програмний продукт «Сходинки до інформатики Плюс: комплекс навчально-розвивальних ігрових програм для 1-7 класів».
·         Робочий зошит учня «Сходинки до інформатики. 2 клас».
·         Посібник для вчителя «Сходинки до інформатики. 2 клас»
(методичні рекомендації, розгорнуте поурочне планування, детальні конспекти уроків з цікавими сюжетними розповідями, технологія роботи з комп’ютерними програмами «Сходинки до інформатики Плюс»).
Пропонований навчально-методичний комплект ефективний при використанні з будь‑яким з альтернативних підручників, оскільки він базується безпосередньо на змісті державної навчальної програми предмета. Найбільш цілісну систему комплект складає разом з підручником авторів Г. В. Ломаковської, Г. О. Проценко, Й. Я. Ривкінда, Ф. М. Рівкінд, відпо­відно до глав якого у зошиті для учня та посібнику для вчителя зазначено назви уроків. Однак матеріал посібників не дублює зміст підручника, а розширює і доповнює його. Посібники схвалені МОН України (Лист № 1.4/18-3895 від 06.12.2011 р.).
Оскільки кожний урок проводиться з використанням комп’ютерів (Лист МОН України від 30.05.2013 р. № 1/9-383), наявність якісних, спеціально розроблених для молодших школярів навчальних комп’ютерних програм є необхідною умовою викладання курсу.
Програмний продукт «Сходинки до інформатики Плюс» створений спеціально для курсу «Сходинки до інформатики». Він задовольняє психолого-педагогічні та ергономічні вимоги до програм для дітей відповідного віку, пройшов апробацію у Києві й регіонах, та рекомендований МОН України (Лист № 1/11-9064 від 29.09.2010 р.).


Близько 20 програм з програмного продукту «Сходинки до інформатики Плюс», пропонуються для проведення практичної частини уроків у 2-му класі й разом із стандартним програмним забезпеченням охоплюють усі напрями практичної роботи учнів з комп’ютером, відповідно до вимог державної навчальної програми. Це, зокрема, такі програми:
·         Ігрові програми для формування навичок роботи з мишею.
·         Клавіатурний тренажер.
·         Середовища виконання алгоритмів.
·         Програми для підтримки вивчення навчальних предметів.
·         Програми на розвиток логічного, просторового, алгоритмічного мислення, пам’яті, уваги, уяви.
Більшість програм передбачає неодноразове використання, оскільки має відкриту базу завдань, яку вчитель може розширити й доповнити, виходячи з потреб навчального процесу. Ліцензія для ознайомлення з цими програмами для 2-го класу на 2013/2014 н. р. надається навчальним закладам безоплатно.
Система навчання з використанням навчально-методичного забезпечення видавництва «Світич» побудована так, щоб досягти оптимальної насиченості теоретичної, розвивальної та практичної частин кожного з 35 передбачених програмою уроків. Ця система наочно відображена у розгорнутому поурочному плануванні (див. журнал «Учитель початкової школи», 2013, № 3).
Перевагами пропонованої системи навчання є орієнтація на креативність, гнучкість та нестандартність мислення; повна і гармонійна реалізація всіх навчальних завдань предмета в межах передбачених напрямів діяльності учнів: пізнавальної, прикладної, алгоритмічної, розвивальної, а також повноцінна підтримка, корекція i пропедевтика знань, умінь i навичок з інших предметів (Лист МОН України від 30.05.2013 р. № 1/9-383).
У 3-му та 4-му класах курс «Сходинки до інформатики» може вивчатися за вибором загальноосвітнього навчального закладу за програмою інтегрованого варіативного курсу (авт. Рівкінд Ф. М., Ломаковська Г. В., Ривкінд Й. Я., Колесников С. Я. — К.: Світич, 2010 р.), рекомендованою МОН України (Лист № 1/11-9057 від 29.09.2010 р.).
Видавництво «Світич» продовжує підтримку варіативного курсу, пропонуючи навчально-методичне забезпечення, яке включає програму курсу, календарні плани, методичні вказівки до викладання курсу, програмний продукт «Сходинки до інформатики Плюс», підручники та робочі зошити учня для 3-4 класів.
Надсилаємо умови замовлення на 2013/2014 навчальний рік навчально-методичного забезпе­чення курсу «Сходинки до інформатики».
Вартість літератури та ліцензії на комп’ютерні програми подано у Додатку 1. Звертаємо увагу на знижки на літературу для ліцензійних користувачів програмного продукту «Сходинки до інформатики Плюс» та пільгові умови продовження ліцензії.
Оптовим замовникам надаються знижки. Для представників районів передбачено спеціальні умови співпраці.
Заявки просимо подавати за формою, наведеною у Додатку 2. Замовлення від шкіл та районів приймають представники обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти. Якщо вам зручніше співпрацювати безпосередньо з видавництвом, надсилайте заповнену форму заявки на електронну адресу cx@inet.ua або факсом на номер (044) 486-13-32.
З повагою,
Андрусич Олексій Олександрович,
Заступник Генерального директора
Контакти:  (044) 486-91-14, (067) 504-50-22, (050) 761-72-59. E-mail: cx@inet.ua

Веб-сайт проекту «Сходинки до інформатики»: http://dvsvit.com.ua/cx

Немає коментарів:

Дописати коментар